Mig  |   Kommentarer (2)
Datum: 2012-04-19  |  Tid: 10:58:04

Mina skulder, mina misstag




Macrus  om Brist på sysselsättning:

Hej! Du skriver om att bli skuldfri, och du pratade även om det i frågestunden. Vad är det för skulder du har egentligen, och hur stora? :)

Svar: Marcus, det ligger till såhär att jag har varit väldigt dum och handlat väldigt mycket på kredit, typ Klarna. Vem kan motstå frestelsen att köpa nu och sen kunna delbetala 50 kr och de där 50 kr blir mer än 50 kr varje månad. Men jag kunde inte motstå det, jag va nere på 0 kr på Klarna när jag tänkte att jag kunde ju köpa en ny kamera nu. O så va jag fast igen och har haft en skuld upp på 7000 där, men är nu nere på 4000 och gissa om det känns skönt.
Jag har Ellos Konto, kläder är ju alltid jätte kul att köpa, samma där, delbetala varje månad, min skuld hos Ellos går nog upp mot 6000 och det är en jävla fitt ränta ska ja säga.. Betalar man in 300 kr så drar de ränta å avgifter på typ 150 kr! Så man kommer typ aldrig ner nåt där.. :/
Jag har min dator på avbetalning, ca 3000 kvar.
Jag har Hm konto och där har jag nog ca 2500 att betala.

MEN! Jag ligger även hos kronofogden och den skulden kan jag säga att den är inte fin den inte.. :/ Eftersom jag inte kunnat betala vissa grejer för ett tag sen så trilla ju dom skulderna först till iknasso och sen vidare. Där vill jag inte va lika ärlig tyvärr om vad jag har hos dom. Men det är iaf 5 siffrigt tyvärr..

Jag flyttade ju från min första lägenhet o tog lån när jag skulle köpa en tvåa, för jag hade fått jobb eller hur det nu låg till där. Och då tänkte jag ju att lägenheten kostar 50tusen, då lånar jag 50tusen extra och köper möbler, allt annat som behövs för att fylla ett hem, tv osv osv.. Så där hamnade jag helt plötsligt på ett lån på 100 tusen.
Sen så gick det åt skogen för mig med jobbet och studielånet räckte inte till så det blev kaos o pannkaka där med.. Det ordnade upp sig skapligt för att man hade en far som hjälpte till.
Och sen kom jag på den briljanta (dumma) idén att jag kunde ju ta ett lån till för nu hade jag ju fått ett nytt jobb i Örebro på pelmatic som barnskötare och det gav ju massa jobb faktiskt.
För jag köpte ju en ny bil som jag fick ta billån på i dec 2010 tror jag ja köpte den.
Då kom jag på att lånar jag 150 tusen så kan jag lösa billånet för då tar inte biva tillbaka bilen om jag inte kan betala utan då är den min, och jag kunde lösa alla krediter osv osv, för jag skulle flytta till ett hus egentligen, men hamnade här på rundan i slutet iaf.
Pengarna som jag sålde lägenheten för gick till att betala räkningar.

Så jaa, sitter med ett lån på 80 tusen samt ett på 135 tusen..

Så skulder har jag. Och jag har världens mest taskiga inkomst just för tillfället. Lever på timvik och soc. Visst, soc är jag jätteglad för att jag har! Utan dom hade jag fått flytta hem och gjort mig av med alla mina katter. Och jag har en pappa som hjälper mig att betala på det stora lånet just för tillfället eftersom jag inte kan själv tyvärr.. :/ Det går bara inte.

Visst, lån är väl inte skulder direkt sådär, utan det ligger ju där o dras varje månad. Men en skuld för mig som jag kunnat undvika om jag varit lite smartare, om jag tänkt lite mer innan.
Jag kommer ALDRIG någonsin mer ta något på avbetalning, förresten så får jag inte det eftersom jag ligger hos kronofogden. Men som typ köpa mer på kredit, klarna, ellos osv.. Ska jag handla något då ska jag betala med kortet direkt för att då blir det betalt och jag får ingen faktura eller massa sånt. Utan ska jag handla ska jag ha pengar till det.

Visst, jag har jobbat som mässvärdinna och fått lite pengar där, men det är ju inget som tar ner skulden hos kronof. För räntan byggs ju på rätt snabbt igen tyvärr..
Och lånet kan jag ju inte helelr direkt lägga det på för det dras ju varje månad det iaf.
Så jag sparar dom pengarna så gott det går, nödfall är om jag måste ta till att betala nån räkning eller kanske handla mat för at tklara mig under månaden osv. För sparar jag dom på hög en längre tid efter mässor o plåtningar så kanske jag kan betala av kronof mer rejält än att slänga in 2000 hit å dit som räntan ändå äter upp under tiden jag kan betala in 2000 igen.. Exempelvis.

Så jag får leva med mina misstag, men det är min dröm att bli skuldfri, att kunna få en stadig inkomst (studielån) och kunna jobba extra så man kanske kan klara sig utan att behöva vända på varje krona varje månad.
För studielån har jag ju också, det har jag ju inte börjat betala på än dock. Men det ska ju betalas tids nog.. Och jag hoppas ju komma in på universitetet i höst för att få utbilda mig till förskolelärare som är mitt drömyrke.
Då får jag inkomst om jag får jobb efter skolan och kan börja leva ett drägligt liv. Men ja, hoppas jag kommer in s jag får studie lån och kan jobba extra för att få allt å gå runt och kunna spara en del med.

Jag har lärt mig min läxa, inga köp på kredit, har man inga pengar så ska man inte handla. För man kan inte. Jag kommer tänka en extra gång om jag skulle behöva låna pengar i framtiden när min prick från kronof är borta. Vilket kommer ta tid.
Men jag ska inte köpa nån ny bil, jag ska inte flytta, jag ska inte låna några pengar osv osv.. Så pricken gör mig inget direkt. Det får mig att kunna betala av mycket under tre år som jag har den där.

Så nu har jag berättat det också.
Så hoppas mitt svar till dig Marcus va tydligt.

Puss Hej! 


Kommentarer
Postat av: Marcus
DATUM: 2012-04-19      TID: 12:41:00     BLOGGADRESS:

Tack så mkt för det svaret, trevligt att du ville dela med dig av dina erfarenheter och varna andra :) Vi kan alla göra misstag och jag är säker på att det kommer ordna sig för dig till slut! Kram!

Postat av: Anonym
DATUM: 2012-04-20      TID: 00:27:34     BLOGGADRESS:

upptadera mer om dagen, kul att läsa! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback